Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši gradonačelnik Londona: EU radi isto što i Hitler

Conservative Party Autumn Conference 2015 – Day 3

Euroskeptični donedavni gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji u britanskoj Konzervativnoj partiji lobira za izlazak Velike Britanije iz EU, tvrdi da Unija slijedi sličan cilj kakav je imao i Adolf Hitler u pokušaju da stvori moćnu superdržavu.

U intervjuu za “Daily Telegraph”, čiji je svojevremeno bio dopisnik iz Brisela, Johnson je upozorio da iako birokrate u Briselu koriste “drugačije metode” u odnosu na one koje je imao nacistički diktator, oni po njemu dijele isti cilj ujedinjavanja Evrope pod jednom “vlašću”.

Prema Johnsonu, “katastrofalne” greške koje je činila EU potpalile su napetosti između država članica i omogućile Njemačkoj da postane moćnija i potom “preuzme” italijansku privredu i “uništi” Grčku.

Johnson je podsjetio na prkos koji je po njemu britanski premijer Winston Churchil iskazao u vrijeme Drugog svjetskog rata i zatražio od Britanaca da budu ponovo “heroji Evrope”, oslobode zemlju i spasu EU od sebe same tako što će na referendumu 23. juna glasati za izlazak iz Unije.

Prema mišljenju bivšeg londonskog gradonačelnika, proteklih 2.000 godina evropske istorije okarakterisali su više puta ponovljeni pokušaji ujedinjavanja Evrope pod jednom vlašću kako bi se obnovilo izgubljeno “zlatno doba” Starog kontinenat pod Rimljanima.

“Napoleon, Hitler, razni ljudi su ovo pokušali i tragično se završavalo. U slučaju EU radi se o pokušaju da se to uradi drugačijim metodama. Ali, u osnovi ono što nedostaje je ono što predstavlja vječni problem, a to je da ne postoji fundamentalna odanost ideji Evrope. Ne postoji jedna vlast koju svako priznaje ili razumije”, rekao je Johnson i dodao da “to izaziva ogromnu demokratsku prazninu”.