Blair: Brexit je greška koju nam buduće generacije neće oprostiti

Luminaries Gather For Clinton Global Initiative Annual Meeting

Bivši britanski premijer Tony Blair poručio je glasačima da ističe vrijeme za zaustavljanje Brexita koji će „torpedirati Britaniju, zbog čega će žaliti generacije koje dolaze, prenosi Reuters.

Više od godinu i pol nakon što je na referendumu odlučeno da Velika Britanija napusti Evropsku uniju, ova je država i dalje duboko podijeljena u pogledu odnosa prema Brexitu koji je aktuelna premijerka Theresa May zakazala za mart 2019. godine.

Svi se slažu da je ovo najkrupnija geopolitička odluka od Drugog svjetskog rata. Blair, nekadašnji laburistički premijer, kaže da će Britanija postati siromašnija i slabija. On je upozorio da May nije riješila niti jedan od problema granice sa Irskom.

-Pravimo grešku koju svijet ne može da razumije i koju nam generacije neće oprostiti. 2018. je posljednja šansa da kažemo da li će novi odnosi sa Evropom biti bolji nego postojeći – naveo je Blair u tekstu na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Blair je i ranije pozivao na odustajanje od Brexita, ali te poruke nisu, sudeći prema anketama, utjecale na raspoloženje birača. On je pozvao svoju nekadašnju stranku koju vodi Jeremy Corbyn da se bori protiv razvoda sa Unijom.