Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blair izabran za predsjednika Evropskog vijeća za toleranciju i pomirenje

tony-blair

Bivši britanski premijer Tony Blair izabran je za novog predsjednika Evropskog vijeća za toleranciju i pomirenje (ECTR) koje se bori protiv antijevrejskih i antiekstremističkih pokreta, javlja Anadolu Agency (AA).

Blair se prošlog mjeseca povukao sa funkcije predstavnika Bliskoistočne četvorke koja se bavila posredništvom u palestinsko-izraelskim pregovorima, a najavio je da će novu funkciju šefa ECTR-a obavljati bez primanja plaće, ali uz obavezu Vijeća da njegovoj dobrotvornoj fondaciji uplaćuje godišnji prilog.

On će na novoj funkciji naslijediti bivšeg poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, a u Vijeću su aktivni i bivši španski premijer Jose Maria Aznar i bivši šef švedske vlade Goran Persson.

“Predrasude i rasizam su nešto što ne prestaje. Antisemitizam nije isključivo problem Jevreja, već cijelog društva”, kazao je Blair za list “Times”.

Tony Blair je bio premijer Velike Britanije od 1997. do 2007. godine, kada je imenovan za predstavnika Bliskoistočne četvorke. Ovaj 62-godišnjak često je meta kritika zbog njegove uloge tokom američke invazije u Iraku 2003. godine.