Bodonyi: Mladi političari su budućnost BiH i EU

Claire Bodonyi34

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi istakla je u uvodnom obraćanju na seminaru za mlade političke lidere u vezi s vladavinom prava i procesom evropskih integracija u BiH da je vladavina prava ključni termin evropskih demokratija koji približava sve zemlje koje žele postati članice Evropske unije (EU).

Također, dodala je, to je i osnovna karakteristika demokratskih režima, dok su ključni parametri za osnivanje vladavine prava – nepostojanje korupcije, integrirana administracija i uprava te zagarantirana nezavisnost medija.

Tema seminara, koji su danas u Sarajevu organizirali Ambasada Francuske u BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH), je pravna država, kako se ona ostvaruje i kako opstaje.

Ovo je prvi u nizu seminara iz programa koji implementiraju francuska ambasada i YIHRBiH radi omogućavanja mladim akterima iz političkog života BiH, članovima političkih stranaka ili organizacija civilnog društva da bolje razumiju izazove evropskih integracija.

Francuska ambasadorica je naglasila da su mladi političari budućnost BiH, ali istovremeno i EU, dodajući da ih često kritikuju da su korumpirani, iako se zapravo radi o vrlo teškom poslu.

– Baviti se politikom na dobar način znači preuzeti izuzetno veliku odgovornost i obavezno posjedovati veliko znanje – kazala je Bodonyi.

Napomenula je da su građani sada postali veoma zahtjevni i da imaju velika očekivanja te navela primjer Rumunije u kojoj tamošnje građanstvo danima protestuje protiv vlade ove zemlje.

– Političari moraju biti primjerni, jer to ljudi koji su glasali za njih zaslužuju – smatra.

Jedan od učesnika na seminaru, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte Amir Vrca, istakao je da je svaki seminar koji za temu ima vladavinu prava i evropske integracije u BiH, značajan, pogotovo što se ove teme danas u medijima i u javnom diskursu obrađuju jako paušalno.

Učesnici seminara danas također imaju priliku za razgovor s francuskim poslanicima Pierre-Yves Le Borgneom i Jean-Claude Mignonom koji borave u posjeti BiH radi pripreme izvještaja o vladavini prava na zapadnom Balkanu, a koji će predstaviti francuskom parlamentu.