Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Balkan u fokusu bugarskog predsjedavanja Vijećem EU-a

borisov3

Regija Balkan će biti u fokusu bugarskog predsjedavanja Vijećem Europske unije (EU), poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA), bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je govorio za AA pred sutrašnju ceremoniju svečanog otvaranja Crkve sv. Stefana u Istanbulu, poznate i pod nazivom “Gvozdena crkva”.

Radi se o jednoj od najinteresantnijih crkava u Istanbulu, koja se nalazi na samoj obali Zlatnog roga, a ceremoniji svečanog otvaranja će prisustvovati Borisov i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Restauracija ove crkve trajala je punih sedam godina, a svečanim otvaranjem ova crkva će svoja vrata otvoriti ponovo nakon devet godina.

Borisov je ovom prilikom istakao kako je veoma sretan zbog obnove crkve te se zahvalio Republici Turskoj koja je izdvojila sredstva za restauraciju.

“Ovo je najbolji primjer da je između dviju zemalja, muslimanske i kršćanske, moguće prijateljstvo, međusobno razumijevanje i dobra namjera. Mislim da je ovo još jedan slučaj koji je rezultat zajedničkog dobra i duha, onoga čemu svi težimo na Balkanu”, rekao je Borisov.

Dodao je kako će tokom boravka u Turskoj održati sastanak i s predsjednikom Erdoganom. Prema njegovim riječima, tokom sastanka će biti govora o SAD-ovom priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, dešavanjima u Siriji, na Krimu, ali i drugim pitanjima.

Obzirom da je njegova zemlja od 1. januara pruzela predsjedavanje EU-om, Borisov je podjsetio kako će 17. maja ove godine biti održan samit lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Iako Zapadni Balkan u posljednje vrijeme nije na dnevom redu, Borisov je rekao kako će “regija Balkana svakako biti jedna od fokusnih tačaka tokom bugarskog predsjedavanja Vijećem EU-a”.

Na pitanje novinara AA koja su njegova očekivanja tokom ovog perioda kada je riječ o članstvu Turske u EU, Borisov je rekao:

“Zapravo, period predsjedavanja Vijećem EU-a, nije sinonim za upravljane Unijom. Sve velike odluke unutar EU-a se donose glasanjem.”

No, podsjetio je na sporazum EU-a i Turske oko izbjeglica, za koji je kazao da funkcioniše na najbolji mogući način.

“U ovoj situaciji, ono što možemo uraditi jeste da s Turskom ponovo imamo one odnose koje smo imali i ranije”, smatra Borisov, te dodaje:

“Mi, kao EU i Bugarska, ne samo da smo susjedi s Turskom. Ova zemlja istovremeno predstavlja južno krilo NATO-a, kao zemlja sa najvećom vojskom. U tom kontekstu, vrlo je značajno da na maksimalnom nivou imamo povjerenje i dobre odnose s Turskom.”

Borisov se osvrnuo i na pitanje prihvata izbjeglica u zemlje EU-a, odnosno na zemlje koji odbijaju prihvatiti onaj broj ibjeglica koji je predviđen kvotama. Na pitanje takva razilaženja mogu dovesti do većih problema, odgovorio je:

“Mislim da je termin razilaženje vrlo blag u ovom slučaju. Mi na sceni imamo jednu krizu. Osim toga, ovdje se ne radi samo o Poljskoj i Mađarskoj, već imamo i druge države. Na svu sreću pa ono što smo oduvijek predlagali je sada prihvaćeno: Vanjske granice EU-a se moraju dobro čuvati. Sporazum s Turskom mora nastaviti funkcionirat.”

Na samom kraju razgovora Borisov se osvrnuo i na pokušaj puča u Turskoj, sredinom jula 2016. godine. Kazao je kako je on jedan od prvih političara pružio podršku Turskoj i Erdoganu.

“Taj pokušaj puča nije bio pokušaj svrgavanja Erdogana, već je imao cilj da se Erdogan ubije. Kada sam pružio podršku Erdoganu, bilo je kritika protiv mog takvog stava. Ja sam im na to odgovorio da su nama bitne sve demokratske vrijednosti. Kada je neko spreman dati život za demokratiju, tada su izbori i glas naroda superiorni. Neprihvatljivo je da se vlast preuzima na način da se avionima F16, vojnim helikopterima otvara vatra na narod. Ja zbog toga podržavam predsjednika Erdogana”, poručio je Borisov.