Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borissov: Balkan ima rijetku priliku da zamjeni Britaniju u EU

Borisso_Tsipras_Vucic_Solun_BTA

Naša tri naroda su jača zajedno, jer otvaramo ekonomsku perspektivu regiona od čega će koristi imati cijeli zapadni Balkan, izjavio je bugarski premijer Boyko Borissov, nakon jučerašnjeg sastanka u Solunu s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, javlja BTA.

Glavna tema razgovora bili su energija i transport te uvezivanje Bugarske, Grčke i Srbije u sigurnosnim pitanjima i migracijama.

Borissov je rekao da regija ima veliku perspektivu u oblasti turizma, energije i korištenja prirodnih resursa te je posebno istakao važnost željezničkog i putnog povezivanja regije.

– Ne treba ponavljati model bivše Jugoslavije, jer svaka balkanska država želi imati direktan pristup svakoj drugoj državi na Balkanu – rekao je Borissov. On je rekao da Balkan ima “rijetku priliku da zamjeni Veliku Britaniju u EU”.

Prema njegovim riječima, svim državama treba dati evropsku perspektivu. On je izrazio optimizam nakon samita koji je održan u Trstu.

– Alexis (Tsipras) i ja samo obećali jedan drugom da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da naši prijatelji iz Srbije dođu tamo gdje pripadaju. Ne govorimo o godini ulaska, ali mladi ljudi moraju imati perspektivu, a političari raditi ono što je potrebno da se osigura prosperitet za narod – rekao je Borissov.

Grčki premijer, kao domaćin, je istakao važnost trilateralnog sastanka.

– Rizik destabilizacije zbog etničkih i političkih sukoba, rizik od ekspanzije islamizma i utjecaj migranata su problem i moramo zajednički raditi u dijalogu za mir i stabilnost Balkana- rekao je Tsipras.

Vučić se zahvalio za podršku Srbiji na njenom evropskom putu. Rekao je da je Srbija spremna na zajedničke projekt kako bi pomogli ekonomiju regije.

Trilateralni sastanak Bugarske, Grčke i Srbije održan je u četvrtak Solunu.