Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bozkir: Članstvo Turske u EU je prirodni slijed događaja

volkan-bozkir

Turski ministar za EU Vokan Bozkir izrazio je puno uvjerenje da je članstvo Turske u Evropskoj uniji prirodni slijed događaja sa historijskog i geografskog aspekta, te poručio da je zvanična Ankara odlučna da nastavi dijalog na najvišem nivou kako bi se u obostranim interesu i na bazi zajedničke vizije budućnosti razvijali odnosi između Turske i EU.

Povodom 9. maja, Dana Evrope, turski ministar i glavni pregovarač te zemlje sa EU Bozkir je podsjetio da je to rođendan ideje Evropske unije koja je okončala podjele u Evropi i čestitao taj dan svim Evropljanima, uključujući i turski narod, koji su doprinijeli ideji ujedinjenja.

“Pored institucionalne strukture, Evropska unija je jedinstvena i po svojim vrijednostima i kulturi. Turska je dio Evrope, a ujedno i njen most ka Aziji. Pored toga što geografski povezuje dva kontinenta, Turska ima i važnu ulogu u širenju savremenih vrijednosti i ljudskih prava“, poručio je Bozkir.

On je dalje naglasio da je proces tranzicije Turske ka punopravnom članstvu u EU ujedno i proces temeljnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, te podsjetio na riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je kazao da je pristupanje Evropskoj uniji najvažniji proces osavremenjavanja Turske nakon proglasa njene republike.

Ukazujući na realnost da je Turska nezaobilazni faktor u prevazilaženju savremenih zajedničkih izazova Evrope, poput problema terorizma i ilegalnih migracija, Bozkir je kazao da je proces zbližavanja Evropske unije intenziviran novembarskom posjetom predsjednika Erdogana Briselu, nastavljen samitima lidera dvije zemlje, a posebnu paradigmu dobio i nedavnom preporukom Evropske komisije o ukidanju viznog režima prema turskim državljanima.