EU u fokusu

Ljubo Jurčić

Brexit je prije svega političko pitanje, iako ima i ekonomske posljedice

20/01/2019

Ključni faktor dugoročno održivog razvoja EU, ističe Jurčič, jeste solidarnost među članicama

Ljubo Jurčić sa Katedre za međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta Zagreb u svom komentaru o Brexitu navodi da je to prije svega političko pitanje, iako ima i ekonomske posljedice.

– Prvo, to je udar na EU i briselsku administraciju koja promovira koncept EU kao savršeno rješenje. Izlaskom Velike Britanije taj koncept bi bio doveden u pitanje, a što je još opasnije birokrati EU ne pitaju se u čemu su pogriješili. Pored toga, u sve većem broju članica rastu pokreti protiv EU – kazao je Jurčić za Fenu.

On podsjeća da je izvorna ideja EU – mir, suradnja, zajednički razvoj i solidarnost, najveća humana ideja u povijesti, a projekt Europske unije, najveći ljudski mirnodopski projekt u povijesti. Mir je ostao kao cilj, istakao je Jurčić, ali usput su se deformirali koncepti suradnje, zajedničkog razvoja, a pogotovo solidarnosti među zemljama.

Prema njegovom mišljenju, prevladao je koncept kapitala i kapitalu je prepušteno ujedinjavanje Europe. Zanemarene su povijesne, kulturne, religijske, ekonomske, političke i druge specifičnosti pojedinih zemalja.

– Pošlo se od pretpostavke da su zemlje i narodi strojevi, da ne postoji tradicija, nacionalni identiteti i da je dovoljno samo donijeti „mehanički“ propis i svi narodi će se automatizmom prema njemu ponašati – dodao je Jurčić.

On smatra da međunarodna politička, vojna i ekonomska pozicija EU bez Britanije slabi više nego što to na prvi pogled izgleda. Tako da je Brexit, naglasio je Jurčić, puno više političko i geopolitičko pitanje, nego ekonomsko, osobito ako se ima u vidu odnos Ujedinjenog Kraljevstva s Amerikom, Rusijom, Kanadom, Australijom, Indijom i drugim zemljama s kojima ima višestoljetne veze i interese.

– Što se ekonomije tiče, trgovina između EU i UK neće prestati. Troškovi trgovine će se povećati, prema mojoj procjeni u prosjeku oko pet posto kroz carine i druge transakcijske troškove, što će biti zanemariv utjecaj na inflaciju. U dužem roku doći će do promjene strukture trgovine i proizvodnje, do čije promjene i tako dolazi zbog tehnološkog napretka. Neke globalne financijske transakcije izmjestit će se iz Londona – naveo je Jurčić.

Naglašava da je neophodno vratiti se izvornim ciljevima EU – mir, suradnja, zajednički razvoj i solidarnost. Te ciljeve treba ostvarivati u novim tehnološkim i geopolitičkim okolnostima, uz puno veće uvažavanje specifičnosti svake zemlje, njene povijesti (i međusobne povijesti), tradicije, religije, kulture, ekonomske i društvene razvijenosti i strukture.

Ključni faktor dugoročno održivog razvoja EU, ističe Jurčič, jeste solidarnost među članicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.