Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Brisel nemoćan pred “zaštitnikom kršćana”

09/09/2015

Briselu se ne sviđa anti-imigrantska politika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji tvrdi da brani kršćanske vrijednosti pred najezdom muslimana, ali je nemoćan da išta učini – navode analitički portali.

Guardian piše da je Orban “daroviti govornik koji koristi pretjerivanja i lažne uzbune kako bi postigao veliki učinak, vođen popularnim predrasudama”.

Tako Orban upozorava da dolaze desetine miliona migranata, pa će na Starom kontinentu starosjedioci završiti kao – manjina.

Orban negira da postoji izbjeglička kriza, uprkos zidu koji je izgradio da bi zaustavio imigrante.

On otvoreno poručuje da “muslimani nisu dobrodošli u Mađarsku, te da on, kao hrišćanin, brani vanjsku granicu Evrope od muslimanske invazije”.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk smatra da se Orban ne ponaša kršćanski i da podstiče sukob civilizacija između Zapada i Islama.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predsjednik Evropskog parlamenta Martin Shulz stalno su nekoj vrsti nesporazuma sa Orbanom, ali neslužbeno priznaju da ne mogu ništa da učine, jer on ne krši nikakve evropske zakone.

Neki mediji ocjenjuju da bi Brisel mogao da “potegne” sankcije da bi primirio Orbana, kao su slučaju nekadašnjeg austrijskog lidera Joerga Haidera, čija su uvjerenja bila krajnje desna, ali ni jedna evropska zemlja do sada nije predložila tako nešto.

Budimpešta i Berlin često se međusobno kritikuju zbog problema imigracije.

Orban je izbjegličku krizu nazvao “njemačkim, a ne evropskim problemom”, jer svi migranti žele da idu upravo u Njemačku.

Među političkim liderima ništa se ne cijeni kao izorni uspjeh. A tu je Orban nenadmašan – navode protali.

Orban je na vlasti od 2010. godine i neće ići na nove izbore prije 2018. Uz sve to, ima veliku većinu u parlamentu, skoro dvotrećinsku.

Njegov jedini rival u Mađarskoj jeste krajnje desni pokret “Jobik”.

u Briselu primjećuju da mnogi lideri zapadnog Balkana žele da budu kao Orban i nastoje da oponašaju mađarskog premijera, a ne da ga izoluju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.