Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel: Pri kraju reforma Suda BiH

zamjenik ministra Nezir Pivić
Nezir-Pivic
Nezir Pivić

Na sastancima zamjenika ministra pravde BiH Nezira Pivića sa predstavnicima Evropske unije, u Briselu, izražena je jasna opredijeljenost da se započete reforme pravosuđa dovedu do kraja, uz detaljno razmatranje aktuelnih koraka koji se trenutno preduzimaju.

Naglašavajući da je ovo je izuzetno važan trenutak za BiH, jer je u toku priprema izvještaja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo u EU, Christian Danielsson, generalni direktor Direkcije za proširenje i susjedstvo, pohvalio je dosadašnji rad Podgrupe za pravosuđe, kojom rukovodi zamjenik ministra Pivić, a koja je kako je istakao „znatno doprinijela približavanju stavova i smirivanju tenzija među različitim nivoima vlasti.“

„U proteklom periodu dogovoreno je mnogo stvari u vezi s reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje apelacionog odjeljenja Suda BiH u samostalni Apelacioni sud BiH. Iskreno vjerujem da ćemo u toku slijedećih pregovora postići i dogovor o preostalim pitanjima, kao što su nadležnosti tih sudova. S tim bi završili reformu Suda BiH, te bi se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužilaštva, VSTV-a i drugih institucija i tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnom nivou“, istakao je zamjenik ministra pravde.

Tokom dvodnevne posjete, Pivić se sastao i sa Cristian Dan Predom, izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH, i sa izaslanicima Johannesa Hahna, komesara za proširenje i susjedstvo, gdje je između ostalog, razgovarano i o reformi državne službe.

„Važno je da osiguramo pravnu i finansijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvorimo ambijent u kojem se nosioci pravosudnih funkcija biraju, a poslije i rade, nezavisno i nepristrasno. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora se mora stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države.“

Tokom svih razgovora sa najvišim predstavnicima evropskih institucija zaključeno je da je pozitivan signal koji BiH šalje nastojanjima da ubrza ispunjenje reformskih ciljeva, izuzetno bitan u trenutku kada se odlučuje o daljem integrisanju u EU.