Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanija u obavještajnom sektoru zapošljava novih 1.905 radnika

obavjestajci

Nakon povećanog broja terorističkih napada i porasta terorizma, Velika Britanija je odlučila u obavještajnom sektoru zaposliti 1.905 novih radnika, saopćeno je iz britanske vlade.

Vlada namjerava udvostručiti trenutni budžet od 14 miliona dolara koji je predviđen za sigurnost avionskog saobraćaja.

“Ekonomska sigurnost i nacionalna sigurnost idu ruku pod ruku. Od 2010. godine donijeli smo teške odluke kako bismo povratili ekonomsku snagu i sada se nalazimo među razvijenim zemljama čija ekonomija najbrže raste. To znači da ćemo moći više investirati i u nacionalnu sigurnost. To će biti borba naše generacije protiv onih koji nas i naše vrijednosti pokušavaju uništiti. Za tu borbu nam je potrebno više kadra”, naveo je premijer David Cameron u saopćenju.

U britanskoj unutrašnjoj obavještajnoj agenciji MI5, britanskoj vanjskoj obavještajnoj agenciji MI6 i obavještajnoj agenciji britanske vlade (GCHQ) trenutno je zaposleno 12.700 osoba, a taj broj bit će povećan za 15 posto, odnosno za 1.905 osoba.

Britanska vlada smatra da je neophodno pojačati mjere sigurnosti nakon sve češćih napada terorističke organizacije ISIS, među kojima se ističu nedavni teroristički napadi u Parizu, u kojima su poginule 132, a povrijeđeno 349 osoba i pad ruskog aviona kada je poginulo svih 217 putnika i sedam članova posade, za koji postoji mogućnost da je odgovoran ISIS.

Velika Britanija namjerava i omogućiti pomoć zemljama koje se nalaze na meti terorista u poboljšanju sigurnosnog sektora.