Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska premijerka objavljuje detalje strategije Brexita

theresa_may98

Britanska premijerka Theresa May u utorak će objaviti detalje svojih planova o britanskom napuštanju Evropske unije.

Glasnogovornica Downing Streeta broj 10 potvrdila je u četvrtak navečer da će May održati govor u kome bi izložila više detalja o vladinim planovima za Brexit.

Nisu objavljeni detalji o tome koji bi dio strategije mogla pružiti May.

Premijerka se opirala pozivima opozicijskih poslanika kao i nekih iz njene Konzervativne stranke da podnese svoje zahtjeve u parlamentu.

Osim izjava da “Brexit znači Brexit” i da će Britanija pregovarati o najboljem mogućem sporazumu s Bruxellesom, malo je toga rečeno o tome šta Britanija traži u odnosima sa zemljama članicama EU nakon Brexita.

May je prošle sedmice nagovijestila da će detalji njene strategije biti objavljeni “za nekoliko sedmica” tako da je potvrda da je ona odredila utorak za to došla kao iznenađenje.

May je već izjavila kako namjerava pozvati se na Član 50 Lisabonskog sporazuma do kraja marta kako bi započela dvogodišnji pregovarački period s EU.

– Ona će održati govor u utorak u kome će izložiti više detalja o našem pristupu Brexitu, u okviru priprema za pregovore i u skladu s našim pristupom Britaniji kao djelu globalne zajednice i nastavku njene politike otvorenosti prema svijetu – izjavila je glasnogovornica premijerke May, prenosi Xinhua.