Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važni zbori

Britanski glasači danas odlučuju o sudbini Brexita i traže izlaz iz ćorsokaka

izbori

Glasanje, koje je u toku širom zemlje, suprotstavilo je premijera Borisa Johnsona, koji je najavio da će izvesti Britaniju iz EU do 31. januara, i opozicionog čelnika Jeremy Cotbyna, koji je obećao drugi referendum o Brexitu

Britanski glasači u četvrtak odlučuju koga žele izabrati da nađe izlaz iz ćorsokaka oko Brexita, na izborima koji se smatraju jednim od najbitnijih u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Glasanje, koje je u toku širom zemlje, suprotstavilo je premijera Borisa Johnsona, koji je najavio da će izvesti Britaniju iz EU do 31. januara, i opozicionog čelnika Jeremy Cotbyna, koji je obećao drugi referendum o Brexitu.

Johnsonova Konzervativna stranka kritikovana je zbog nekorektne taktike na društvenim mrežama, dok Laburisti nastoje pridobiti glasove obećanjima o oporezivanju bogatih, povećanju javne potrošnje i nacionalizacijom sektora kao što su željeznički saobraćaj i vodosnabdijevanje. Jedna od najspornijih tema predizborne kampanje bila je debata o Nacionalnoj zdravstvenih službi, uglednoj instituciji koja se bori da ispuni rastuće zahtjeve nakon devet godina štednje pod vladavinom Konzervativaca.

Jill Rutter, programska direktorica Instituta za vladu, izjavila je da je beskrupuloznost političara bila evidentna tokom predizborne kampanje. Navela je Johnsonovo obećanje da će Konzervativci izgraditi 40 novih bolnica, iako je zapravo riječ o obnovi brojnih postojećih objekata, piše AP.

Na izborima, koji se održavaju više od dvije godine prije roka, bira se svih 650 poslanika u Donjem domu parlamenta.

Premijer Johnson sazvao je prijevremene izvore u nadi da će razbiti blokadu u parlamentu, koji je odbacio njegov sporazum o Brexitu u oktobru. Johnson nema većinu u parlamentu nakon što je izgubio podršku Demokratske unionističke stranke (DUP) koja je izrazila zabrinutost načinom na koji će Sjeverna Irska biti tretirana u okviru njegovog sporazuma s EU.

Ankete javnog mnijenja konstantno su pokazivale vodstvo Johnsonove Konzervativne stranke, ali posljednja istraživanja javnosti ukazala su da je razlika između dvije stranke smanjena. Iako je malo vjerovatno da će Corbynovi Laburisti osvojiti dovoljno glasova za nadpolovičnu većinu, manje opozicione stranke nadaju se da će osvojiti dovoljno mjesta kako bi se udružile s Laburistima i blokirale Johnsonove planove Brexita.

Sve stranke s nervozom iščekuju odluku glasača koji su se odrekli dugogodišnjih stranačkih lojalnosti u trogodišnjem sporenju oko Brexita.

Konzervativci su uložili mnogo energije u pokušaju da zadobiju podršku glasača iz redova radničke klase u sjevernoj i centralnoj Engleskoj, koji decenijama podržavaju Laburiste. Ankete ukazuju da bi im ti planovi mogli donijeti uspjeha, uz pomoć Stranke Brexita Nigela Faragea.

Laburisti, koji se uglavnom zalažu za britanski ostanak u EU, također se suočavaju s centrističkim Liberalnim demokratima, škotskim i velškim nacionalistima i strankom Zelenih, navodi AP.