Istraživanje

Britanski glasači jačaju euroskeptike na evropskim izborima

brexit (3)

Britanija je osigurala produženje Brexita do kraja oktobra, što znači da se britanske stranke mogu natjecati na evropskim izborima

Britanski glasači na izborima za Evropski parlament ojačali bi euroskeptične grupe, dok bi desni centar ostao najveća grupacija u parlamentu, pokazalo je istraživanje EU objavljeno u četvrtak.

Prognoza, koju je dao Evropski parlament, pokazuje da će dvije najjače euroskeptične grupe povećati svoj udio u parlamentu na 14.3 posto od ukupnog broja poslanika, s 13 posto iz ranijeg istraživanja u martu koje nije uključivalo britanske glasače.

Istrživanje uključuje nacionalne ankete javnog mnijenja objavljene do 15. aprila.

S bitanskim učešćem u izborima, koje bi se još moglo izbjeći ukoliko se sporazum o Brexitu postigne prije izbora koji će se održati od 23 do 26. maja, nacionalistička grupacija Everope nacija i slobode (ENF), koja uključuje italijansku Ligu, osvojila bi 8,3 posto mjesta u narednom sazivu parlmenta.

Evropa slobode i direktne demokratije, druga otvoreno euroskeptična gripacija koja uključuje britansku Stranku nezavisnosti, osvojila bi šest posto mjesta, što je rast s 4,3 posto mjesta prognoziranih u martu, kada se nije očekivalo da Britanija učestvuje u evropskim izborima.

Grupa Evropski konzervativci i reformisti, koja uključuje stranku PiS poljskog euroskeptičnog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, osvojila bi 8,8 posto mjesta, što je rast sa 7,5 poosto iz prethodne ankete koja nije uključivala britanske konzervativne glasače.

Britanija je osigurala produženje Brexita do kraja oktobra, što znači da se britanske stranke mogu natjecati na evropskim izborima.

Na osnovu novog istraživanja, rađenog pod pretpostavkom od 751 poslaničkog mjesta u Evropskom parlamentu umjesto 705 koliko bi ih trebalo biti nakon Brexita, Evropska narodna stranka desnog centra ostala bi najveća grupacija, ali bi broj njenih osvojenih mjesta pao na 24 posto i manji je od 26,7 posto iz ankete objavljene u martu.

Očekuje se da Hrišćanski demokrati desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel ostanu najveća nacionalna stranka u evropskoj legislaturi s 30 poslaničkih mjesta, ali je njihov broj opao s ranijih 33 mjesta.

Socijalisti i Demokrati lijevog centra bili bi druga najveća grupacija s 19,8 posto mjesta, ali bi to predstavljalo pad s 20,1 posto poslaničkih mjesta iz prethodnog istraživanja u martu, koje nije uključilo britanske glasače.

Uprkos doprinosu britanske Laburističke stranke, za koju se očekuje da bi doprnijela s dvadesetak poslaničkih mjesta, broj poslanika lijevog centra bi opao zahvaljujući padu njihovog broja iz drugih nacionalnih stranka, uključujuči one u Njemačkoj i Italiji, prenosi Reuters.