Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit

Britanski ministar Jo Johnson podnio ostavku

Jo Johnson

Britanski ministar saobraćaja Jo Johnson istakao da neće glasati za sporazum koji će May vjerovatno ponovo iznijeti pred parlament za nekoliko sedmica, dodajući da će voditi kampanju za drugi referendum o Brexitu

Britanski ministar saobraćaja Jo Johnson je podnio ostavku zbog vladinog plana o Brexitu, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je napisao tekst, objavljen na internetu, u kojem je kazao da nije mogao podržati planove o Brexitu premijerke Therese May.

Istakao je da neće glasati za sporazum koji će May vjerovatno ponovo iznijeti pred parlament za nekoliko sedmica, dodajući da će voditi kampanju za drugi referendum o Brexitu.

“Sve je jasnije da će sporazum o izlasku, koji se finalizira u Briselu i Whitehallu čak i dok ovo pišem, biti strašna greška”, kazao je Johnson.

Dodao je da će državi biti ponuđen sporazum koji će, kako je rekao, “ostaviti našu zemlju ekonomski oslabljenu, bez riječi o pravilima EU-a koje mora da slijedi te godine neizvjesnosti za biznis”, ili neće biti dogovora “za koji, kao ministar saobraćaja, znam da će našoj zemlji nanijeti nenadoknadivu štetu”.

Johnson, koji je glasao za ostanak u EU-u, rekao je da je “imperativ vratiti se među ljude i provjeriti jesu li zadovoljni s ovakvim vanrednim stanjem”.

“Iznijeti pred narod izbor između dva vrlo neatraktivna rezultata, podaništvo i haos, predstavlja neuspjeh britanskih vlasti na nivou koji nije viđen od Sueske krize”, naveo je Johnson.

Premijerka bi mogla održati sastanak Vlade naredne sedmice kako bi osigurala podršku svojih ministara u vezi sa sporazumom o Brexitu o kojem pregovara s EU.

Velika Britanija bi zvanično trebala napustiti EU 29. marta 2019. godine.