EU u fokusu

Metež u vladi

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab podnio ostavku

15/11/2018

Čelnici Evropske unije sastat će se 25. novembra kako bi potvrdili sporazum o razlazu

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab u četvrtak je podnio ostavku, izazivajući metež u vladi premijerke Therese May, nakon što su sporazum žestoko kritikovali njeni protivnici, saveznici i pobunjeni članovi njene stranke.

– Sa žaljenjem mogu reći da nakon jučerašnje sjednice vlade o sporazumu o Brexitu moram podnijeti ostavku – izjavio je Raab, dodajući da plan premijerke May prijeti integritetu Ujedinjenog Kraljevstva.

– Ne mogu pristati na odredbe predloženog sporazuma koje nisu u skladu s obećanjima koja smo dali našoj zemlji u našem manifestu na posljednjim izborima. Ovdje je, u suštini, riječ o povjerenju javnosti – navodi Raab.

Čelnici Evropske unije sastat će se 25. novembra kako bi potvrdili sporazum o razlazu.

May se sada suočava s mnogo težom borbom da zadobije parlamentarno odobrenje sporazuma, navodi Reuters.

Britanski novinari navode da je bijes među konzervativnim poslanicima koji podržavaju Brexit toliki da bi mogli sazvati glasanje o povjerenju vladi premijerke May. Niko nije potvrdio takve navode.

Novinar ITV-ja Robert Peston javio je da bi dovoljan broj glasova za pokretanje zahtijeva o glasanju o povjerenju vladi mogao biti prikupljen do sredine današnjeg dana.

Konačni ishodi za Ujedinjeno Kraljevstvo ostali su neizvjesni – scenariji su od mirnog razlaza do odbijanja prijedloga sporazuma premijerke May, potencijalnog kraja njene vlade i napuštanja bloka bez sporazuma, ili sazivanja drugog referenduma.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.