Britanski sekretar za Brexit: Preživjet ćemo i s kraćom tranzicijom

davis

Britanski sekretar za Brexit, David Davis, izjavio je kako se slaže sa smanjenjem tranzicijskog perioda britanskog napuštanja Europske unije sa dvije godine na 21 mjesec koji su zatražili europski pregovarači u Briselu.

“Ne muči me puno pitanje da li će Britanija napustiti EU na Božić 2020. ili na Uskrs 2021.”, objasnio je Davis.

Theresa May, britanska premijerka, prva je pomenula tranzicijski period u Firenci u septembru prošle godine kad je naglasila da bi taj period trebao trajati “oko dvije godine”.

Kraći tranzicijski period smanjit će kompleksnosti britanskog učešća u finansijama Europske unije, a zauzvrat će Britanci dobiti pristup jedinstvenom tržištu i carinskoj zajednici koji će se nastaviti tokom tranzicijskog perioda.

Taj period trajat će do kraja 2020. godine.

Davis je dosad kritikovan jer navodno više voli obilaziti europske prijestolnice nego prisustvovati pregovaračkim sastancima u Briselu.

Kraći tranzicijski period zadovoljit će zagrižene fanove Brexita koji su se žalili da će Britanija postati vazal Europske unije ako prihvati sva pravila i promjene pravila bez dizanja glasa.

Međutim, neki zagovarači Brexita misle da bi trebalo produžiti taj period do izbora u Britaniji 2022. dok se ne bude “nazirao konačni ishod”.