Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski sud: Parlament mora odobriti Brexit

brexit

Viši sud Velike Britanije odlučio je u četvrtak da vlada te zemlje ne može pokrenuti proces izlaska Velike Britanije iz EU bez odobrenja parlamenta.

To znači da vlada premijerke Thereze May ne može sama pokrenuti primjenu člana 50. Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju.

Britanska vlada je najavila da će na odluku Višeg suda uložiti žalbu na Vrhovnom sudu, koji će istu razmotriti krajem godine.

“Vlada je razočarana odlukom suda. Zemlja je glasala za izlazak iz EU na referendumu koji je odobren u parlamentu. Vlada je odlučna da poštuje rezultat referenduma”, rekao je britanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Liam Fox.

Premijerka Velike Britanije je izjavila da će započeti pregovore o istupanju njene zemlje iz Unije do 31. marta. Ona se oslanja na ovlasti, odnosno kraljevski prerogativ, koji joj mogućnost da ne mora konsultovati parlament, već da sama može započeti pregovore o izlasku iz EU.

Višem sudu Velike Britanije su prošlog mjeseca aktivisti uložili žalbu navodeći da premijerka May i njeni ministri nemaju ovlasti da pokrenu primjenu člana 50. Lisabonskog sporazuma EU.

Oni su naveli da će napuštanje EU ugroziti prava, uključujući i slobodno kretanje unutar bloka. Takva odluka, istakli su, ne treba se donijeti bez odobrenja parlamenta.

U Ujedinjenom Kraljevstvu prerogativna ovlaštenja nekad je vršio sam britanski monarh, bez potrebe da se traži saglasnost parlamenta (nakon Velike povelje sloboda), ali od doba hanoverske dinastije ta ovlašćenja uglavnom se primjenjuju na prijedlog premijera ili kabineta, koji su, pak, odgovorni britanskom parlamentu.