EU u fokusu

GLASanje u parlamentu

Britanski zastupnici protiv Brexita bez sporazuma

30/01/2019

Britanska premijerka Theresa May je istakla da je parlament te zemlje na taj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići

Britanski zastupnici su usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez sporazuma,

Osim toga, sa 317 glasova za i 301 protiv usvojen je amandman kojim se zahtijeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao backstopu, javlja agencija Anadolija.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz tog bloka.

Britanska premijerka Theresa May je istakla da je parlament te zemlje na taj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Briselu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Evropske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća poručio je da je “backstop” ipak dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, te da ne postoji mogućnost novih pregovora o Brexitu.

Britanski parlament je na prošlosedmičnom glasanju, na osnovu 432 glasa ‘protiv’ i 202 ‘za’, odbacila sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u novembru postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. marta zvanično napustiti EU. Na referendumu održanom 23. juna 2016. većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.