Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GLASanje u parlamentu

Britanski zastupnici protiv Brexita bez sporazuma

Brexit_London_odgoda_Xinhua (1)

Britanska premijerka Theresa May je istakla da je parlament te zemlje na taj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići

Britanski zastupnici su usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez sporazuma,

Osim toga, sa 317 glasova za i 301 protiv usvojen je amandman kojim se zahtijeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao backstopu, javlja agencija Anadolija.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz tog bloka.

Britanska premijerka Theresa May je istakla da je parlament te zemlje na taj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Briselu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Evropske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća poručio je da je “backstop” ipak dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, te da ne postoji mogućnost novih pregovora o Brexitu.

Britanski parlament je na prošlosedmičnom glasanju, na osnovu 432 glasa ‘protiv’ i 202 ‘za’, odbacila sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u novembru postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. marta zvanično napustiti EU. Na referendumu održanom 23. juna 2016. većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.