Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić: Odgovori na Upitnik EK trebali bi biti dostavljeni u skorije vrijeme

Brkic – Marrkula

Aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija bile su teme razgovora zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića u Briselu, s prvim potpredsjednikom Europskog odbora regija Markkuom Markkulaom, javlja Anadolu Agency (AA).

Brkić je tokom susreta sa Markkulaom istaknuo opredijeljenost BiH za punopravno članstvo u EU, te izrazio uvjerenje da će odgovori na Upitnik Evropske komisije biti dostavljeni u skorije vrijeme.

Informirao je sugovornika o aktualnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini napomenuvši da će političke nesuglasice u zemlji biti prevaziđene u cilju ostvarivanja napretka prema Evropskoj uniji.

Brkić je izrazio očekivanje da će evropska strana razmotriti svrsishodnost dostavljanja Bosni i Hercegovini Upitnika II koji neće donijeti novi uvid u stanje u BiH, a oduzet će vrijeme što je važno izbjeći radi održavanja pozitivnog zamaha u odnosima BiH i EU.

Zatražio je potporu Evropskog odbora regija u aspiraciji Bosne i Hercegovine da nakon dostavljanja odgovora na Upitnik, Europska komisija izradi mišljenje (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Zahvalio je na potpori Odbora kroz kontinuirane i javne rasprave o proširenju EU na regionalnoj razini, kao i diljem Evrope čime se osigurava da europska perspektiva tih zemalja ostane na dnevnom redu u EU.

Markkula je informirao Brkića da Evropski odbor regija svake godine organizira konferenciju, s nizom aktivnosti, pod nazivom Enlargement Day, u cilju potpore zemljama Zapadnog Balkana. Ideja je da se naredne godine konferencija održi u suradnji s Europskom komisijom, uoči planiranog Samita EU – Zapadni Balkan, tokom predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, te da na taj način Odbor regija pruži dodatnu potporu zemljama Zapadnog Balkana.

U razgovoru s Markkulaom zamjenik ministra vanjskih poslova BiH pozdravio je usvajanje mišljenja Evropskog odbora regija o Strategiji proširenja u kojem se za BiH izražava zadovoljstvo činjenicom da se zemlja vratila na pravi put te da je EU prepoznala unutarnju specifičnost zemlje i dala potporu naporima zemlje u procesu europskih integracija.