Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić: Političke nesuglasice prevazići i krenuti ka EU

Brkic_Marrkula

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas u Briselu s prvim potpredsjednikom Evropskog odbora regija, savjetodavnim tijelom Evropske unije Markkuom Markkulaom o aktivnostima BiH na putu europskih integracija.

Brkić je istaknuo opredijeljenost BiH za punopravno članstvo, izražavajući uvjerenje da će odgovori na Upitnik Europske komisije biti dostavljeni u skorije vrijeme.

Na sastanku je bilo govora i o aktualnim političkim dešavanjima u BiH, kada je zamjenik ministra Josip Brkić napomenuo da će političke nesuglasice u zemlji biti prevaziđene u cilju ostvarivanja napretka na putu ka članstvu u EU.

Izrazio je očekivanje da će u EU razmotriti svrsishodnost dostavljanja BiH Upitnika II koji neće donijeti novi uvid u stanje u BiH, a oduzet će vrijeme što je važno izbjeći radi održavanja pozitivnog zamaha u odnosima BiH i EU.

Zatražio je potporu Evropskog odbora regija u aspiraciji BiH da nakon dostavljanja odgovora na Upitnik, Europska komisija izradi Mišljenje (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU kako bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Brkić je zahvalio na potpori Odbora kroz kontinuirane i javne rasprave o proširenju EU na regionalnoj razini, kao i diljem Evrope čime se osigurava da evropska perspektiva tih zemalja ostane na dnevnom redu u EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Potpredsjednik Markkula je informirao Brkića da Evropski odbor regija svake godine organizira konferenciju, s nizom aktivnosti, pod nazivom Enlargement day, u cilju potpore zemljama zapadnog Balkana.

Ideja je da se naredne godine konferencija organizira u suradnji s Evropskom komisijom, uoči planiranog Samita EU – zapadni Balkan, tokom predsjedanja Bugarske Vijećem EU te da na taj način Odbor regija pruži dodatnu potporu zemljama zapadnog Balkana.

U razgovoru s prvim potpredsjednikom Markkulaom zamjenik Brkić pozdravio je usvajanje Mišljenja Evropskog odbora regija o Strategiji proširenja u kojem se za BiH izražava zadovoljstvo činjenicom da se zemlja vratila na pravi put te da je EU prepoznala unutarnju specifičnost zemlje i dala potporu naporima zemlje u procesu europskih integracija.

Evropski odbor regija osnovan je 1994. godine na osnovu Ugovora o Evropskoj uniji. Odbor čine predstavnici regionalnih vlasti i lokalne samouprave koji zastupaju interese regija i jedinica lokalne samouprave na evropskom nivou u izradi i provođenju zajedničkih politika.