Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brnabić u Briselu: Srbija će do kraja godine otvoriti još neka poglavlja

ana brnabic – federica mogherini

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je tokom dvodnevne posjete Briselu izjavila da će Srbija do kraja tekuće godine otvoriti još neka poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Brnabić se tokom posjete Briselu sastala s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Nakon sastanka, Mogherini je na konferenciji za medije izjavila da politika koju vodi Srbija nije važna samo za Evropsku uniju nego i za samu regionalnu saradnju.

Dodala je da je vrlo važan pristup aktuelne srbijanske Vlade u cilju prevazilaženja dešavanja iz prošlosti i izgradnje ispravnog puta prema boljoj budućnosti.

Brnabić je u obraćanju novinarima kazala da se iz Brisela vraća s dobrim i pozitivnim vijestima.

“Prvenstveno, vjerujemo da ćemo do kraja godine otvoriti neka poglavlja. U narednom periodu ćemo vidjeti o kojem broju je riječ”, rekla je Brnabić.

Dodala je da će visokorangirani zvaničnici EU-a narednih mjeseci posjetiti Srbiju.

Naglasila je i kako su sve ovo pokazatelji da Srbija napreduje na putu prema EU te da Beograd ima punu podršku u procesu evropskih integracija.

Na kraju se dotakla i značaja saradnje između zemalja Balkana.

“Bez mirnog i stabilnog Zapadnog Balkana nema ni integracije Srbije u Evropu, niti ekonomskog napretka. U tom kontekstu, za Srbiju je krajnje važno da bude nastavljen Berlinski proces”, kazala je Brnabić.

Berlinski proces pokušava usmjeriti regionalnu saradnju ka konkretnim procesima kako bi se region ekonomski povezao i kako bi učvrstio poziciju u procesu evropskih integracija.

Napomenula je i kako proces članstva u EU za zemlja Balkana ne predstavlja utrku nego, kako je rekla, maraton.