Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugarska podržava Srbiju na putu ka EU

Glavcev – Gojkovic

Predsjednik Skupštine Bugarske Dimitar Glavčev izjavio je danas u Beogradu da je evropska perspektiva koju je izabrala Srbija bila u fokusu razgovora sa predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

“Geografski položaj jedne zemlje, datost, kretanje i pridruživanje evropskoj zajednici je pitanje zajedničkih napora i istrajnosti. Ubijeđeni smo u želju srpskih prijatelja da te napore i istrajnost ostvare”, rekao je Glavčev poslije sastanka sa Gojković.

On je rekao da je evropska perspektiva koju je izabrala Srbija bila u fokusu razgovora i da Bugarska, kao naredna predsjedavajuća EU vidi da Srbija ulaže ogromne napore u reforme koje su potrebne za pridruživanje Uniji.

“Izrazili smo podršku Srbiji na tom putu. Vaš put i razvoj zavise od vaših napora. Svaka zemlja kandidat, koja ispuni uslove, postaće članica Unije”, rekao je Glavčev i dodao da je Bugarska spremna da pomogne Srbiji, jer je i sama prošla put pridruživanja.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je ova posjeta važna, jer u januaru 2018. godine Bugarska preuzima predsjedavanje EU.

“Bugarska je članica EU i država koja preuzima predsjedavanje u narednom šestomjesečnom periodu. Razgovarali smo o podršci koju Bugarska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU”, rekla je Gojković.

Ona je dodala da je veoma značajna velika podrška Bugarske politici proširenja na prostore zapadnog Balkana, bez obzira na to što su svi svjesni da se EU suočava sa izazovima.

“Zapadni Balkan je dio rješenja EU kao čvršće organizacije, a ne dio problema, kako su nekada članice EU posmatrale prostor Balkana”, rekla je Gojković.

Ona je kazala da će Srbija ispuniti svoje obaveze prije roka koji je dala Evropska komisija, a to je 2025. godina.

“Naše mišljenje je da je to neki okvirni datum. Ako Srbija ispuni sve uslove, to (ulazak u EU) može da se desi i mnogo ranije”, rekla je Gojković.

Ona je kazala da je sa Glavčevim razgovarala o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja i položaju nacionalnih manjina u Srbiji.