EU u fokusu

Bulc: U vezi Pelješkog mosta bh. vlasti se mogu pismeno obratiti EK

29/06/2018

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu da je Pelješki most projekt koji Evropska komisija sufinansira na osnovu dokumentacije koju je o njemu dostavila Hrvatska, te da se bh. vlasti, ukoliko se ne slažu sa tim informacijama, mogu pismeno obratiti Evropskoj komisiji koja će to razmotriti.

– Evropska komisija sufinansira jedan dio ovog projeketa na osnovu dokumentacije koju je Republika Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dolaze iz regionalnih fondova. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji – kazala je Bulc.

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu Bulc se sastala s predstavnicima ministarstava, udruženja i kompanija koje rade u oblasti transporta.

– Svi problemi koje sam imala prilike da čujem zaista su dio uobičajenih diskusija i problematike sa kojom se susrećem u svakodnevnom radu i sa kolegama iz zemalja članica u EU – navela je Bulc.

Ona je istakla važnost da BiH ima infrastrukturne projekte sa kojima će aplicirati za fondove EU i međunarodnih finansijskih institucija i u tom kontekstu njihove pripreme i odgovarajuće tenderske dokumentacije, bilo da je riječ o projektima na koridoru ili široj mreži koja treba osigurati snažniji zamah privrede i generalno privrednih djelatnosti.

– BiH je jedna od vrlo važnih transportnih, tranzicijskih ruta do obale i zemalja Sredozemlja – navela je Bulc dodajući da također bilo govora o prioritetima na koridoru 5-C i jadransko-jonskoj ruti.

Potcrtala je na važnost da BiH probleme u vezi izgradnje infrastrukture rješava u saradnji s Hrvatskom.

Bulc se posebno ukazala na značaj razvoja željeznica u smislu teretnog saobraćaja i prevoza putnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.