Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron i Hollande: Pojačati nadzor kanala La Manche

eurotunel

Britanski premijer David Cameron razgovarao je sa predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom o problemu izbjeglica koji iz zemalja pogođenih ratovima pristužu sve više u ove dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured premijera Velike Britanije saopćio je kako je premijer Cameron nazvao predsjednika Hollandea s kojim je razgovarao o izbjeglicama koji ilegalnim putevima prelaze iz oblasti Calais, na sjeveru Francuske u Veliku Britaniju.

Obojica su izrazili zabrinutost zbog ovog problema i istakli kako obje zemlje moraju razviti međusobnu saradnju o ovom pitanju kako bi se problem što prije riješio.

Odlučeno je da se pojača nadzor kanala La Manche, koji spaja Veliku Britaniju i Francusku.

Cameron je jučer predvodio vanredni sastanak kabineta na kome je ponudio preventivne mjere u tunelu koje će se predvoditi kako bi se smanjio ulazak izbjeglica.

Francuski predsjednik je dodao kako će u tuneli biti postavljeni posebno obučeni psi kojima će se tragati za migrantima, kao i da će raditi na poboljšanju kontrolne mreže.

Britanski mediji navode kako je iz Francuske u Veliku Britaniju ove sedmice putem tunela La Mance pokušalo ući više od 3.500 migranata.

Svakodnevno na hiljade migranata pokušava da uđe u Veliku Britaniju, a u junu devet ih je poginulo na putu ka Ostrvu.