Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron: Iz temelja ćemo promijeniti odnose s EU

david-cameron-510×334

David Cameron izjavio je da će Velika Britanija promijeniti ‘iz temelja’ svoje odnose s Evropskom unijom u 2016. godini, nakon razgovora s čelnicima Evropske unije u Briselu.

Premijer Velike Britanije je rekao da je bio na korak do reformi koje je želio, o kojima će Britanci odlučivati na referendumu, prenosi BBC.

Euroskeptici navode da su njegovi zahtjevi beznačajni, a lider Laborističke stranke Jeremy Corbyn smatra da će se malo šta promijeniti u narednih šest sedmica kada će čelnici EU ponovo imati sastanak.

Cameron zahtjeva promijene po pitanju četiri problema, uključujući i zaustavljanje rada EU migranata u Velikoj Britaniji četiri godine.

Obraćajući se novinarima, rekao je da je Evropska unija na dobrom putu po pitanju sporazuma, ali je također upozorio da postoje neke poteškoće u mnogobrojnim područjima koji zahtijevaju naporan rad od sada pa do februara kada će biti održan sljedeći sastanak Evropskog vijeća.

-Napravili smo dobar napredak, veoma smo blizu sporazumu koji je veoma važan sa dalekosnažnim reformama koje sam predložio – rekao je Cameron.

-Bit će teško, postoji mnogo napornog rada koji treba završiti, ali vjerujem da će 2016. biti godina kada ćemo ostvariti nešto od vitalnog značaja, što će temeljno promijeniti odnose između Velike Britanije i Evropske unije i u konačnici riješiti zabrinutost britanskog stanovništva po pitanju našeg članstva – dodao je Cameron.