Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cameron poslao pismo zahvalnosti Junckeru

Jean-Claude Juncker receives David Cameron, British Prime Minist

Britanski premijer David Cameron uputio je pismo predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru i njegovom pravnom i pregovaračkom timu u kojem im lično zahvaljuje na njihovoj “kreativnosti” u postizanju sporazuma između EU i Britanije prošle sedmice.

U pismu poslatom u srijedu, u koje je Reuters imao uvid, ističe se olakšanje na obe strane zbog pronalaženja kompromisa.

“Doprinos koji ste pružili vi lično i Komisija kolektivno ovom istorijskom sporazumu bio je apsolutno ključan za njegov uspjeh”, napisao je Cameron Junckeru.

U pismu je naveo kako “vrlo dobro zna koliko su veliki izazov ovi pregovori bili i koliko je kreativnosti i profesionalizma to iziskivalo od Junckera i njegovog osoblja u Komisiji”.

Ljudi koji su bili prisutni nakon iscrpljujućeg samita koji je završen kasno uvečer prošlog petka u Briselu rekli su da je Cameron tražio članove pregovaračkih timova EU kako bi im zahvalio.

“Izgledao je veoma zadovoljno, kao da mu je laknulo”, kazao je neimenovani zvaničnik EU, dodavši: “I trebalo je. Nisam bio siguran da ćemo uspjeti”.

Cameronova portparolka je potvrdila da je britanski premijer, također, poslao pisma za svih 27 lidera država članica EU, predsjedniku Evropskog vijeća i predsjedavajućem samitu Donaldu Tusku i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu.

“Izrazio im je zahvalnost za posvećenost obezbjeđivanju uspješnog ishoda pregovora”, rekla je ona.

U pismima je potvrdio da je sazvao referendum o daljem članstvu Britanije u EU za 23. jun.