Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cavusoglu sa Steinmeierom: Turska treba EU i EU treba Tursku

cav-ste

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako izjave ministara vanjskih poslova i lidera zemalja članica Evropske unije (EU) o prekidanju odnosa između Turske i EU izazvaju oštre reakcije u Turskoj i kod turskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se obratio u Ankari nakon sastanka sa njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom.

Turski ministar je kazao kako je sa Steinmeierom razgovarao o njemačko-turskim odnosima, odnosima između Turske i EU te pojedinim regionalnim pitanjima.

Cavusoglu je naglasio kako Turska pridaje veliku pažnju odnosima sa Njemačkom te dodao kako se Turska i Njemačka nalaze među najznačajnijim zemljama Evrope.

Također, ministar Cavusolgu smatra kako nije slučajnost što je Turska prvi trgovinski partner Njemačke, što ukazuje na pažnju koja se pridaje ekonomskim odnosima.

On je naglasio da su politički odnosi dvije zemlje, a posebno mehanizmi za konsultacije dosad vrlo lijepo održavani i da su odlučni da tako nastave i u budućnosti.

Naglasio je i kako Turska nikada nije bila teret evropskim institucijama te da se svakog tiče zajednička budućnost Evrope.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Cavusoglu je naglasio kako Turska zajedno s Njemačkom doprinosi ozbiljnoj borbi protiv terorizma te podsjetio na doprinos njemačkih aviona u vojnoj bazi u Incirliku u zračnim akcijama.

Cavusoglu je rekao kako su i Turska i Njemačka značajni saveznici NATO-a.

“Ono što mi očekujemo od evropskih zemalja i Njemačke je da možemo imati razlike i različite stavove, ali morate Tursku vidjeti kao jednakog partnera. Ako želite da odnosi sa Turskom u svakom polju idu ka dobrom, Tursku morate vidjeti, ne kao zemlju drugog reda već kao jednakog partnera, jer i mi tako vidimo svoje partnere”, istakao je Cavusooglu, koji je dodao kako Turska nijednu zemlju ne gleda sa visoka i da ulaže napore da unaprijedi odnose čak i u teškim vremenima.

Cavusoglu je rekao i kako Turska, prije svega, ne želi da se pripadnici terorističke organizcaije PKK slobodno kreću Njemačkom te podsjetio kako osobe povezane sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO) i pripadnici DHKP-C-a slobodno djeluju u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Turski ministar vanjskih poslova smatra kako je potrebno blisko sarađivati, posebno kada je riječ o terorizmu.

Cavusoglu je rekao kako Turska očekuje konstruktivniji doprinos Njemačke kada je riječ o odnosima Turske i Evropske unije.

“Nikada nismo rekli da ne trebamo EU. Turska treba EU i EU treba Tursku, ali vidimo da EU često zaboravlja i poriče potrebu za Turskom. Izjave ministara vanjskih poslova i lidera zemalja članica EU o zaustavljanju pregovora sa Turskom, izazivaju ozbiljne reakcije turskog naroda. Možemo ovaj proces proći samo zajedno i koracima koji se oslanjaju na obostrano poštovanje. Zašto da bez razloga imamo problem sa EU”, istakao je Cavusoglu.

Ministar Cavusoglu je pohvalio i ulogu Njemačke kada je riječ o mnogim teškim pitanjima, među kojima se nalazi i migrantska kriza.