Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamrzavanje odnosa Turska bi tretirala kao prekid pregovora sa EU

Omer Celik

Turski ministar za Evropsku uniju Omer Celik izjavio je da bi odluku Evropske unije o zamrzavanju ili suspenziji pregovora, Turska smatrala zvaničnim prekidom pregovora sa zvaničnim Briselom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Reći da će EU sa tako velikom i strateškom državom i silom poput Turske jednostavno zamrznuti ili suspendirati odnose nije dječja igra. Ovo prvi put kažem, Turska će stav o zamrzavanju odnosa smatrati prekidom pregovora“, izjavio je resorni turski ministar Celik u intervjuu za televiziju “A Haber“.

Osvrnuvši se i na jučer održani kontroverzni referendum o nezavisnosti Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka, Celik je kazao da to ne može donijeti ništa dobro, već da predstavlja udar na ideju suživota naroda u Iraku i regiji.

Ističući da je Irak već poprište duboke političke i sigurnosne krize, Celik je kazao da će odluka o održavanju neustavnog referenduma dodatno produbiti krizu. Dodao je da ni rezultat takvog referenduma neće imati nikakve vrijednosti.

“Predsjednik Kurdske regionalne uprave Mesud Barzani je odlukom o referendumu na sjeveru Iraka i uključivanjem Kirkuka u taj plan predložio uvođenje u novo krvoproliće Kurda, Turkmena, Arapa i drugih zajednica u Iraku“, upozorio je Celik.