Čelnici EU jednoglasni: Teroristi postigli suprotan učinak

EU

Čelnici zemalja članica Evropske unije objavili su danas zajedničku izjavu u kojoj su pozvali sve Evropljane da u ponedjeljak odaju počast žrtvama terorističkog naprada minutom šutnje te čvrsto stali iza Francuske i francuskog naroda, ističući da su teroristi svojim bezumnim činom postigli suprotno od onoga što su htjeli.

“Francuska je velika i snažna nacija. Njene vrijednosti slobode, jednakosti i bratstva bile su i još su uvijek inspiracija Evropskoj uniji. Danas smo ujedinjeni s francuskim narodom i vladom Francuske. Ovaj prezira vrijedan teroristički akt postići će suprotan učinak od onoga što se htjelo, a to je podijeliti, zastrašiti i posijati mržnju”, kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika zemalja članica Evropske unije i predsjednika njeinih institucija.

U usklađenim napadima u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje 127 ljudi.

U izjavi se pozivaju svi Evropljani da odaju počast žrtvama minutom šutnje u ponedjeljak.

Čelnici EU-a ističu da su šokirani i ožalošćeni terorističkim napadima u Parizu.

“To je napad na sve nas. Zajedno ćemo se suprotostaviti toj prijetnji, svim potrebnim sredstvima i odlučnošću bez zadrške”, kaže se u izjavi.

“Dobro je jače od zla. Sve što treba učiniti na evropskoj razini za sigurnost Francuske bit će učinjeno. Učinit ćemo sve što je potrebno da pobijedimo ekstremizam, terorizam i mržnju. Svi mi Evropljani sjećat ćemo se 13. novembra kao dana evropske žalosti”, dodaju evropski čelnici.