Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici EU optužili Rusiju za trovanje bivšeg ruskog špijuna Skripala

skripal
Sergej Skripal

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je “krajnje vjerovatno” da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

Čelnici EU okupili su se u Briselu kako bi raspravljali o napadu i odlučili da podrže britansku tvrdnju da Rusija stoji iza napada, uprkos početnoj nelagodi nekih čelnika da se apriorno pripisuje krivica.

– Evropsko vijeće najoštrije osuđuje napad u Salisburyju i izražava solidarnost s onima čiji su životi bili ugroženi te daje podršku istrazi koja je u toku – navode čelnici u zajedničkom saopćenju.

Čelnici EU su suglasni s tvrdnjom britanske vlade kako je krajnje vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna i da nema “razumnog alternativnog objašnjena”.

Lideri su naglasili da stoje u “nedvosmislenoj solidarnosti” s Britanijom u suočavanju s “teškim izazovima našoj zajedničkoj sigurnosti”.

– Oni su također odlučili da povuku ambasadora EU u Moskvi na konsultacije – saopćio je holandski premijer Mark Rutte nakon sastanka u Briselu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je da su se čelnici EU obavezali da poduzmu zajedničku akciju, uključujući i “poduzimanje dodatnih mjera” protiv Rusije.

Ranije je grčki premijer Alexis Tsipras izjavio novinarima kako je potrebno da EU izrazi solidarnost s Britanijom, dodajući da je “istovremeno potrebno da provedemo istragu”.

Kazao je da EU treba biti “veoma odgovorna” kada je riječ o pripisivanju krivice bilo kojoj zemlji.

Na kraju su se svi čelnici usuglasili da optuže Rusiju za napad nakon što su SAD, Francuska, Njemačka i Britanija već učinili isto u zajedničkom saopćenju ove sedmice.

Britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Merkel također su se sastali na marginama samita i usuglasili su se oko potrebe da se pošalje snažna poruka Rusiji.

Troje čelnika “potvrdilo je da nema prihvatljivog objašnjenja osim toga da je ruska država odgovorna”, navodi u saopćenju glasnogovornika britanske vlade nakon tog sastanka.

– Čelnici su se suglasili oko značaja slanja snažne evropske poruke u odgovoru na ruske akcije – dodaje se u saopćenju.

Tokom sastanka sa svih 28 prisutnih čelnika EU, May je izvjestila svoje kolege o napadu i izjavila im da Britanija to smatra kao “model ruske agresije protiv Evrope i njenih najbližih susjeda”.