EU u fokusu

zajedničko saopćenje

Čelnici EU osuđuju Trumpovu odluku o zabrani putovanja

12/03/2020

Navodeći italijansko uvođenje blokade i ostale mjere, Von der Leyen i Michel također su odbacili Trumpovu sugestiju da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv bolesti

Evropska u četvrtak je osudila zabranu putovanja zbog epidemije korona virusa koju je objavio američki predsjednik Donald Trump kao „jednostranu“odluku donesenu „bez konsultacija“.

U zajedničkom saopćenju predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, dvoje čelnika insistiraju da je pandemija korona virusa „globalna kriza koja nije limitirana na bilo koji kontinent i zahtijeva saradnju umjesto jednostrane akcije“.

– Evropska unija ne slaže se s činjenicom da je američka odluka o zabrani putovanja donešena jednostrano i bez konsultacija – navode oni.

Navodeći italijansko uvođenje blokade i ostale mjere, Von der Leyen i Michel također su odbacili Trumpovu sugestiju da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv bolesti.

– Evropska unija poduzima odlučnu akciju na limitiranju širenja virusa – saopćili su dvoje evropskih čelnika, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.