Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tradiocinalna večera

Čelnici Zapadnog Balkana sa Mogherini: Podrška početku pregovora Makedonije i Albanije

federica mogherini

Svi su podržali i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i što skorije zaključenje zakonski obvezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini u nedjelju navečer upriličila je tradicionalnu radnu večeru s čelnicima partnera sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. Generalne skupštine UN-a u Njujorku, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom na jasnu perspektivu Evropske unije koju ima Zapadni Balkan, visoka predstavnica i predstavnici regije razmotrili su postignuti značajan napredak i predstojeće zadatke. Izrazili su podršku početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Evropskoj uniji, ističući da je ova odluka ključna ne samo za ove dvije zemlje, već i za cijeli region i EU.

Svi su podržali i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i što skorije zaključenje zakonski obvezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa.

Svi partneri na Zapadnom Balkanu potvrdili su snažno opredjeljenje EU perspektivi, naglašavajući nastavak rada na reformama, kao i na regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Visoka predstavnica i lideri Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost sa Albanijom koju je ovog vikenda pogodio niz snažnih zemljotresa.