Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cerar i Orban: Što prije pronaći rješenje za migrantsku krizu

izbjeglice-madjarska-granica

Slovenski premijer Miro Cerar i njegov mađarski kolega Viktor Orban složili su se u petak da je potrebno što prije naći rješenje za migrantsku krizu koja ugrožava EU i Schengensko područje, te se zauzeli za učinkovitiji zajednički nastup.

Orban i Cerar susreli su se na Brdu kod Kranja na ranije dogovorenoj zajedničkoj sjednici slovenske i mađarske vlade o jačanju gospodarske suradnje, ali su govorili i o migrantskoj krizi.

Cerar je rekao da je zahvalan Orbanu i Mađarskoj vladi na pomoći u migrantskoj krizi i da je rješenje za europsku krizu potrebno pronaći za nekoliko tjedana, kako bi se spriječio masovni val migranata na proljeće ili sukobi na Balkanu ako se priljev ne zaustavi.

Orban je prije nekoliko mjeseci bio predmetom žestokih kritika u EU-u zbog odluke da na granici svoje zemlje, najprije prema Srbiji, a onda i Hrvatskoj, podigne žilet-žicu, kako bi spriječio dolazak ilegalnih migranata.

Protiv ograda u početku krize bio je i Cerar, ali je onda prije dva mjeseca radi “regulacije” migrantskog vala i usmjeravanja migranata na željene ulazne točke prema Hrvatskoj postavila 155 kilometara ograde koju je kupila u Mađarskoj.

Orban se u Sloveniji sastao i s bivšim premijerom, šefom parlamentarne oporbe Janezom Janšom koji kritizira vladu što nije postavila žicu na granici s Hrvatskom, odmah nakon što se na to odlučila Mađarska.

Orban je podržao ideju Slovenije o zaštiti EU-a od migrantskog vala jačanjem graniičnih kontrola što južnije od Schengena na makedonsko-grčkoj granici, što je Bruxellesu i državama na balkanskoj ruti ovih dana predstavio Cerar.

Orban smatra kako bi trebalo razmisliti i o obrani od migranata žičanom ogradom.

“Ogradu bi trebalo staviti na makedonsku i bugarsku granicu s Grčkom, kako bi se spriječio priljev migranata u Europu”, kazao je mađarski premijer, te dodao da u protivnom prijeti urušavanje i propast schengenskog režima prijelaza unutarnjih granica bez kontrole dokumenata.