Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri bh. grada u evropskom programu posvećenom nauci

noc-istrazivaca

Oko 300 gradova 30 zemalja Evrope učestvovat će večeras u desetoj “Noći istraživača”, a ove godine manifestaciji u kojoj se slavi istraživanje i nauka pridružit će se i četiri bh. grada – Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina i Mostar – gdje će, među brojnim aktivnostima, biti organiziran i “Sajam nauke”.

Noć istraživača je evropski događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine kao dio programa FP6, koji povezuje građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovirajući nauku u večernjim satima brojnim aktivnostima.

Ova jedinstvena noć, četvrti put se održava u Bosni i Hercegovini, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život građana te promoviranju karijere istraživača.

U BiH “Noć istraživača” ovaj put bit će organizirana pod sloganom “Započni lančanu reakciju!” kampanjom s fokusom na saradnji kroz nauku da bi se započela lančana reakcija pozitivnih promjena u društvu, demonstrirao model uticaja inovacija na preduzetništvo.

Svi oni koji od 17.00 sati do kasno u noć u petak, 25. septembra, odluče biti dio ove manifestacije moći će između ostaloga vidjeti naučno-informativni park, takmičenje srednjoškolskih timova za najbolji naučni projekt, razgovarati u Naučnom kafeu, učestvovati u takmičenjima, igrama i kvizovima te vidjeti ponudu na “Sajmu nauke i inovacija”.

Svake godine oko 11.000 građana posjeti aktivnosti “Noći istraživača” u Bosni i Hercegovini.