Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članstvo u EU strateško opredjeljenje BiH

Zvizdic Auer 080216

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas šefu Odjeljenja za zapadni Balkan u Evropskoj službi inostranih poslova Eduardu Aueru da je članstvo u EU strateško opredjeljenje BiH, ali i da je svima jasno da taj put nije lagan i da zahtijeva reforme.

Zvizdić je tokom susreta u Sarajevu izrazio uvjerenje da će BiH ovog mjeseca predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je naglasio da već naredne sedmice počinju pregovori s EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i da se očekuje usvajanje efikasnog mehanizma koordinacije zasnovanog na ustavnim kompetencijama svih nivoa vlasti u BiH.

Zvizdić kaže da je Savjet ministara BiH već ispunio veliki dio ciljeva iz Reformske agende, što dovodi BiH bliže ostvarenju strateških ciljeva – ubrzanju evroatlantskih integracija, te razvijanju ekonomije i vladavine prava.

Auer je rekao da je Reformska agenda stvorila pozitivnu sliku o BiH u Briselu i dodao da se očekuje i napredak u dva bitna segmenta – usvajanju mehanizma koordinacije i adaptacije SSP-a, kako bi aplikacija bila kredibilna.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.