Čolak: Novi pristup EU izuzetno važan za BiH i cijeli region

novakovic-vajzovic-colak

Parlamentarna diplomatija posljednjih godina postaje sve značajnija, posebno kroz dimenziju međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa, ocijenjeno je tokom međunarodne konferencije pod nazivom “PSSEECP – regionalna sinergija, strateška saradnja i parlamentarna diplomatija“, koja je danas, u okviru bugarskog predsjedavanja Parlamentarnom skupštinom Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, održana u Sofiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru rasprave o strateškoj parlamentarnoj saradnji i definisanju prioriteta, kao i o zajedničkom djelovanju s drugim regionalnim inicijativama i sa nevladinim sektorom, učesnicima konferencije obratio se zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da, novim pristupom Evropske unije (EU) prema cijelom regionu, SEECP sve više dobija na značaju.

Čolak je ocijenio da je novi pristup EU izuzetno važan za BiH i cijeli region jer je pokazao da zemlje regiona vidi u okvirima svojih granica. Čolak je podržao i pokretanje Berlinskog procesa, kao i drugih inicijativa čiji je cilj da povežu region jugoistočne Evrope i integrišu ga u EU.

Na konferenciji se govorilo i o ulozi PSSEECP, odnosno parlamentarne demokratije i međunarodnih regionalnih organizacija u kreiranju i upravljanju odnosima. Naglašeno je da su skupovi poput ovog u Sofiji prilika da se sadržajno raspravlja o pitanjima ključnim za dalji razvoj odnosa među zemljama Evrope i njenog susjedstva.

Tokom konferencije razgovaralo se i o osnovnim smjernicama za sporazum o saradnji između PSSEECP-a i Evropskog parlamenta. Ove smjernice, na osnovu zaključaka konferencije, biće razmotrene i na sjednici Stalnog komiteta PSSEECP-a, koja će biti održana sutra u Sofiji.

U ime BiH na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “PSSEECP – regionalna sinergija, strateška saradnja i parlamentarna diplomatija“, koja je danas, u okviru bugarskog predsjedavanja PSSEECP-om, održana u Sofiji prisustvovali su članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSSEECP-u Bariša Čolak, Momčilo Novaković i Hanka Vajzović.