Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Puna podrška BiH na putu u EU

cormack_sastanak
Ambasadorica SDA-a Cormack (FOTO Arhiva)

Dobijanje upitnika će pružiti potrebnu podršku kako bi još snažnije bili pokrenuti procesi koji će Bosnu i Hercegovinu približiti zvaničnoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta sa ambasadoricom SAD u BiH Maureen Cormack, javila je Anadolu Agency (AA).

Ambasadorica Cormack čestitala je Zvizdiću na finaliziranju teksta Mehanizma koordinacije i ispunjenju i posljednjeg uvjeta za dobijanje upitnika za članstvo u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da vjeruje da će 20. septembra 2016. godine Bosna i Hercegovina biti uvrštena na dnevni red Vijeća za opće poslove Evropske unije.

cormack - zvizdic

Zvizdić i Cormack su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je upoznao Cormack sa stepenom realizacije zadataka iz Reformske agende i rekao da je u okviru nadležnosti Vijeća ministara BiH u potpunosti provedeno 53 posto u odnosu na ukupan broj mjera.

Najavio je i odlazak u SAD na godišnju Skupštinu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u oktobru ove godine i rekao da će Vijeće ministara i dalje intenzivno raditi na saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Cormack je izrazila punu podršku SAD-a svim aktivnostima koje Bosnu i Hercegovinu vode ka ispunjavanju uvjeta za pristupanje velikoj evropskoj porodici.