Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Hahn: Predaja zahtjeva za članstvo prekretnica za BiH

Covic-Hahn111

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovaro je u Bruxellesu s evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom

Na početku sastanka komesar Hahn je čestitao predsjedavajućem Čoviću, te izrazio zadovoljstvo što je BiH danas predala vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, čime je pokazala opredijeljenost za EU.

Kazao je da je današnja predaja zahtjeva za članstvo veliki dan za BiH, te da predstavlja rezultat vrlo aktivne i angažirane politike, kako u BiH, tako i u EU.

Čestitao je i građanima BiH naglasivši da je pred našom zemljom sada dug put u procesu evropskih integracija, te da BiH uvijek može računati na pomoć EU u tom procesu.

Pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije u BiH, naglasivši da je sada vrlo bitna njegova implementacija.

– Predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU je poseban trenutak koji će značiti veliku prekretnicu u BiH – naglasio je Čović i rekao da je vjerodostojna predaja zahtjeva rezultat rada administracije EU i svih nivoa vlasti u BiH.

Također je kazao da BiH očekuje još mnogo obaveza koje treba ispuniti u budućem periodu na putu ka EU i da evropski put nema alternativu.

Sve zemlje članice EU su uputile srdačne čestitke što pokazuje podršku koju BiH ima na evropskom putu.

Čović je izrazio nadu da će sljedeće godine BiH dobiti status kandidata i otpočeti pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.