Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Moramo otkloniti barijere i iskoristiti slovačko predsjedanje EU

covic

Sve opstrukcije i barijere europskog puta Bosne i Hercegovine moramo otkloniti. Imamo Slovačku kao prijatelja koji sada predsjedava Europskom unijom. U proteklih petnaestak dana smo više puta razgovarali s ministrom vanjskih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom. On je živo zainteresiran za naš europski put i dali smo mu obećanje da ćemo do 18. srpnja, sastanka EU u Bratislavi, otkloniti sve barijere – izjavio je za Fenu član Predsjedništva BiH, Dragan Čović u povodu slovačkog preuzimanja predsjedanja EU.

Sukladno pravilu rotacije Slovačka je 1. srpnja od Nizozemske preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Čović naglašava da je u kontaktima s Lajčakom uvidio da je on vrlo zabrinut za europski put BiH ukoliko na spomenutom sastanku u Bratislavi ne dobijemo zeleno svjetlo.

-Onda ulazimo u jedan vremenski procjep iz kojeg ćemo se teško izvući. Zato sam ja uvjeren da ovako ispruženu ruku ministra Lajčaka i ohrabrenje koje nam je u Berlinu pružila njemačka kancelarka Angela Merkel, ne smijemo propustiti. Moramo ispuniti ono što smo obećali – ističe Čović.