Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Čović sa Wigemarkom: Lokalne teme ne smiju zasjeniti evropski put BiH

21/09/2016

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu u Mostaru kako jučerašnje europsko “zeleno svjetlo” za Bosnu i Hercegovinu treba biti ohrabrenje i poticaj svim odgovornim domaćim političarima kako bi se nužne reforme unutar države što prije počele provoditi.

– Naša dinamika treba biti takva da do kraja sljedeće godine imamo kandidatski status. Sve institucije BiH i niže razine vlasti moraju se staviti u funkciju da taj status dobijemo do kraja 2017. godine i da nemamo više ni jedno otvoreno pitanje – kazao je Čović nakon sastanka s voditeljem izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

Čović je istaknuo kako je on vječiti optimist te da vjeruje kako sva ona pitanja koja bh. čelnici proteklih pet-šest godina nisu mogli riješiti, poput presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, mogu biti riješena do kraja prvoga kvartala sljedeće godine.

– Možda još to nisu svi shvatili, ali nakon jučerašnjega dana više ništa neće biti isto. Male lokalne teme ne smiju zasjeniti europski put Bosne i Hercegovine – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako treba zahvaliti Wigemarku i svim dužnosnicima Evropske unije koji su pokazali razumijevanje i s europskog puta BiH uklonili sve zapreke.

Wigemark je kazao kako je Čović jedan od najzaslužnijih ljudi što je Evropska unija prihvatila bh. aplikaciju za članstvo.

– Da nije bilo predsjednika Čovića, koji je inzistirao da u drugom mjesecu ove godine preda aplikaciju, mi danas ne bismo ni bili ovdje i ne bismo razgovarali o ovim dobrim vijestima. Ovoj zemlji treba što više optimizma i usmjerenost ka budućnosti i zato bih zahvalio predsjedniku Čoviću što je zadržao optimizam i momentum koji je zaista neophodan kada su u pitanju, prije svega, socioekonomske reforme – kazao je Wigemark.

Čović i Wigemark nisu posebno željeli komentirati referendum o danu Republike Srpske.

Čović je kazao kako se sudske odluke ne trebaju komentirati, dodavši kako je siguran da o referendumu nakon lokalnih izbora nitko neće govoriti.

– Sudske odluke se moraju poštivati jer bez toga vam ostaje samo kaos i anarhija. Treba ostati smiren, jer pretjerane reakcije koje su proteklih dana dolazile sa svih strana nisu nikome pomogle – poručio je Wigemark.

Komentari