Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Sutrašnje “zeleno svjetlo” još jedno ohrabrenje za BiH

covic

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je kako će Vijeće za opće poslove Europske unije na sutrašnjoj sjednici u Bruxellesu dati “zeleno svjetlo” aplikaciji BiH za članstvo u Uniji.

– Sutra, sasvim je izvjesno, dobivamo potvrdu našeg zahtjeva za članstvo u EU. Svi ministri vanjskih poslova članica EU dali su zeleno svjetlo – kazao je danas Čoviću u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”.

Dodao je kako je to još jedno ohrabrenje da sve što se radi u BiH mora dobiti potpuno novu dinamiku, a to je, kako je kazao, “da se ne bavimo lokalnim stvarima kada su u pitanju strateške stvari”.

– Od sutra moramo raditi novi posao, a to je da BiH prilagodimo uvjetima iz upitnika koji će brzo doći iz EU, a sve kako bi se pripremili za dobivanje kandidatskog statusa kojeg najavljujemo za kraj iduće godine – kazao je Čović.

Napomenuo je kako će upitniku biti puno detalja za ispuniti, prije svega slučaj Sejdić-Finci te drugi detalji koje je “BiH sklonila u zadnje dvije tri godine da joj ne budu teret”.

– Nema nam drugog puta i taj nam put ne smiju zamagliti lokalne teme – poručio je član Predsjendištva BiH.

Početkom rujna je i povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Johanes Hahn izjavio kako će na sutrašnjoj sjednici dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

Prihvaćanje aplikacije rezultat je ispunjavanja preduvjeta: postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije te prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Odluka Bruxellesa da prihvati aplikaciju dolazi usprkos insistiranju predstavnika RS da održe najavljeni referendum o Danu RS, iako je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o obustavi primjene odluke o raspisivanju referenduma.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović smatra kako je ta priča o referendumu loš uvod za sutrašnji dan.

– To će nam biti minus, ali već dvije godine slušamo priče o referendumima – kazao je Čović, koji nije želio komentirati odluku Ustavnog suda BiH.

– Svi bi se trebali suzdržati od komentiranja odluke. Naše je da provodimo odluke Ustavnog suda, a hoće li biti referenduma to odlučuju predstavnici vlasti iz RS-a – poručio je Čović.