Čović u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom

covic tusk

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, a tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o dosadašnjim postignućima te nadolazećim izazovima u vezi s procesom evropskih integracija BiH.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Čović je naglasio kako je nedavna predaja zahtjeva za članstvo snažna motivacija za nastavak predanog rada, a s ciljem dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine tokom 2017. godine.

U vezi s tim, podsjetio je da Master plan integrisanja BiH u EU, usvojen od Predsjedništva BiH, obavezuje institucije na svim nivoima vlasti na kontinuirano provođenje Reformske agende, kvalitetnu pripremu u vezi s Upitnikom Evropske komisije, ali i ispunjenja svih ostalih uslova za kandidatski status.

-Predsjednik Evropskog vijeća Tusk čestitao je Čoviću predaju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo te pokazanu hrabrost i mudrost za realizaciju ovog iznimno značajnog čina za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je kako je zahtjev za članstvo jednako pozitivna vijest i za Evropsku uniju te da je zasigurno podnesen u najboljem mogućem trenutku – navodi se u saopćenju.

Čović je istakao da mu je posljednjih osam mjeseci, za vrijeme predsjedavanja Predsjedništvom BiH, cilj bio vratiti BiH na evropski put te je još jednom zahvalio predsjedniku Evropskog vijeća za svesrdnu i prijateljsku podršku evropskim procesima u Bosni i Hercegovini.