Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Crna Gora – evropska unija

Crna Gora će na Međuvladinoj konferenciji u utorak u Luksemburgu otvoriti pregovore u dva nova pregovaračka poglavlja sa EU, dok će istog dana privremeno zatvoriti jedno poglavlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, biće otvorena poglavlja jedan i dvadeset dva, koja se odnose na slobodu kretanja robe i regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata, a privremeno će zatvoriti pregovore u poglavlju koje se odnosi na vanjske odnose.

Crna Gora je do sada, od ukupno 35 poglavlja, otvorila pregovore u 26, dok je privremeno zatvorila pregovore u dva poglavlja.

Državnu delegaciju Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou, predvodiće ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da je održavanje Međuvladine konferencije potvrda da se, nakon otvaranja pregovora u 26 i privremenog zatvaranja u dva poglavlja, pregovarački proces nastavlja planiranom dinamikom.

“Kako u dijelu otvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja, tako i u pogledu ulaska u novu fazu koja obuhvata rad na ispunjavanju uslova za zatvaranje poglavlja, kroz zaokruživanje reformskih procesa i finalizaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju.