Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora otvorila nova dva pregovaračka poglavlja sa EU

cg eu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je, nakon međuvladine konferencije u Bruxellesu na kojoj je Crna Gora otvorila nova dva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom, istakao da otvaranje pregovora u ova dva poglavlja predstavlja rezultat odlučnih reformi i aktivnosti sprovedenih tokom prethodnog perioda.

Lukšić je naglasio da je riječ o poglavljima koja imaju izuzetan značaj za cjelokupno crnogorsko društvo, odnosno za sve građane, jer se dotiču direktno potreba građana kada su u pitanju mobilnost, bolja povezanost, pristup energiji, energetska efikasnost i očuvanje okoline, saopšteno je iz MVPEI Crne Gore.

„Konkretno, u poglavlju 14 – Saobraćajna politika, nastavićemo s daljim usklađivanjem s evropskim propisima i standardima, što će kao rezultat imati bolji kvalitet saobraćajnih usluga, sigurniji prevoz, bolju infrastrukturu i djelotvorniju zaštitu prava putnika. Kad je riječ o poglavlju 15, Crna Gora će u narednom periodu usmjeriti napore na dostizanje ciljeva energetske politike Evropske unije, koji se odnose na sigurnost snabdijevanja, održivost i konkurentnost. Kroz dalji rad u okviru ovog poglavlja učinićeno da crnogorski građani osjete konkretne koristi od ove oblasti, kao što su obezbjeđenje višeg kvaliteta usluga, povoljnije cijene i ušteda energije“, istakao je potpredsjednik Lukšić.