Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak na zasjedanju lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je danas na 29. plenarnom zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope koji se od 20. do 22. oktobra ove godine održava u Strazburu.

Ministar Crnadak se u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio Kongresu, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Kongresa prethodno dostavljena u pisanoj formi.

[yuzo_related]

Na početku obraćanja ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se Kongresu obrati u ime bh. predsjedavanja Komitetom ministara VE i posebno rezultatima dosadašnjeg, petomjesečnog predsjedavanja naše zemlje, te iskoristio priliku da članove Kongresa upozna sa događajima kojima će bh. predsjedavanje biti uspješno privedeno kraju.

Crnadak je Kongres informirao o aktivnostima Komiteta ministara Vijeća Evrope u proteklom periodu, sa fokusom na aktivnosti po pitanjima migracija, diskriminacije i socijalne inkluzije, što su i teme plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, kao i o aktivnostima Komiteta ministara VE kada je u pitanju borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Crnadak je, između ostalog, istaknuo da je veoma zadovoljan jer je proces uspostave međunarodnog pravnog osnova za rješavanje pitanja stranih terorističkih boraca u potpunosti realiziran u proteklih šest mjeseci, te istaknuo ulogu Kongresa, regionalnih i lokalnih vlasti u uspješnom rješavanju svih navedenih pitanja i izazova.

Ministar Crnadak je u sjedištvu Vijeća Evrope (Palais de l'Europe) otvorio izložbu „Ukusi i svjetla Hercegovine“ koja je upriličena u okviru promotivnih aktivnosti bh. predsjedavanja Komitetom ministara VE.

Ministar Crnadak se u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu susreo sa generalnim sekretarom VE Thorbjornom Jaglandom, kojom prilikom su upriličeni i prijemi kod generalnog sekretara za oba dijela delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti VE iz Federacije BiH i Republike Srpske, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.