Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak o Strategiji: Nastavak puta ka EU zavisi isključivo od nas

crnadak_zaharieva_1

Moramo učiniti sve da u ovom narednom periodu, posebno u izbornoj godini, ne miješamo poslove i aktivnosti važne za evropski put sa dnevnom politikom, poručio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas u Sarajevu u vezi s juče usvojenom Strategijom proširenja Evropske unije na Zapadnom Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izdvojio je tri najvažnije tačke kada je u pitanju Strategija za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom.

Crnadak je mišljenja da je veoma važno da ova Strategija definitivno otklanja svaku sumnju da je strateška orijentacija EU proširenje i priključivanje Zapadnog Balkana EU.

“Ovo je potvrda snažnog opredjeljenja sa strane Brisela i zemalja članica EU, a mislim da nam je to važno jer definitivno mi pripadamo tamo, da BiH i drugi pripadaju EU, da im je tamo mjesto i da je to put koji ćemo nastaviti, i da ćemo na kraju tamo završiti”, istakao je Crnadak.

Sve mjere i projekti koji su predstavljeni juče, naglasio je ministar, posebno šest glavnih inicijativa, još jače će osnažiti sve učesnike ovog procesa na Zapadnom Balkanu i pomoći da se što bolje svi skupa pripreme za proces proširenja.

“Mislim da je važno reći i da će se sa ovakvim pristupom nastaviti i razvoj naših spoljno-trgovinskih odnosa, oko 45 milijardi je godišnja razmjena Zapadnog Balkana sa EU i to najbolje pokazuje da je ovaj put dobar put kojim idemo”, pojasnio je Crnadak.

Mišljenja je da će cijeli ovaj novi pristup, kroz šest inicijativa i druge mjere i akcije EU, biti snažno i finansijski podržan.

“Za nas je značajna stvar da je samo u ovoj godini predviđena pretpristupna pomoć u iznosu od milijardu eura i da će ova pomoć u naredne tri godine da postepeno raste. Iz ugla BiH veoma je važno to da je EU u prvi plan stavila i na prvo mjesto onih šest juče navedenih inicijativa o jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Dobro je što je ovo posebno naglašeno, a posebno za BiH, jer je ovo kod nas najveći problem. Radi se o problemu koji se preljeva na sve druge segmente društva, i prisutan je podjednako i u RS-u i FBiH”, izjavio je ministar Crnadak.

Problem sa korupcijom, prema njegovim riječima, se prelijeva i na ekonomiju, investicije i odlazak mladih ljudi.

“Zapravo ova poruka glasi da se od nas sada umjesto radnih strategija, onakvih ili ovakvih planova, očekuje akcija, a to znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije i u to da će ovdje zavladati pravna država”, poručio je Crnadak.

Treća stvar koju je izdvojio je činjenica da “smo očekivali malo više preciznije definisanih datuma, ali važna je poruka iz Brisela da nema nikakvih ograničenja po pitanju brzine i kapaciteta evropskog puta bilo koje od zemalja”.

“Ovo je dobar znak, jer pokazuje da nastavak puta zavisi samo i isključivo od nas. Svako treba da radi svoj posao, da pokuša na svom nivou kompetencija i nadležnosti da uradi ono što je do njega. Moramo učiniti sve da u ovom narednom periodu, posebno u izbornoj godini, ne miješamo poslove i aktivnosti važne za evropski put sa dnevnom politikom”, naglasio je Crnadak.

Podsjetio je da je juče vrlo precizno rečeno da će se svaka zemlja, uključujući i BiH, kretati prema Briselu onoliko koliko želi i može.

Crnadak je pozdravio i najavljeni dolazak predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera krajem ovog mjeseca. Najavio je i sastanke sa ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Hrvatske i Mađarske, koji će biti održani u narednom periodu.

Evropska komisija (EK) je juče usvojila Strategiju za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU sa Zapadnim Balkanom, potvrđujući evropsku budućnost regiona kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima.

Strategija jasno navodi da su vrata Evropske unije otvorena za daljnja pristupanja onda kada individualne zemlje budu ispunile kriterije.