Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak očekuje da EP pozove na unutrašnji dogovor u BiH

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak rekao je kako očekuje da tekst rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o BiH vezan za 20. godišnjicu Dejtonskog sporazuma bude usmjeren ka unutrašnjem dogovoru i da će prihvatiti temeljni princip da ništa ne treba da se radi osim onih stvari koje su dogovorene između tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

“Nama treba pozitivan pristup i očekujem da se Evropski parlament u odnosu prema Bosni i Hercegovini ponaša u skladu sa novim evropskim pristupom koji imamo, a taj novi evropski pristup daje podršku reformama, daje podršku unutrašnjem dogovoru i uvažava i prepoznaje različite nivoe vlasti i različite nivoe kompentencija u poslu provođenja reformi”, naglasio je Crnadak.

Ministar Crnadak naveo je kako smatra da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je najavljen iz bh. entiteta RS “nije pametan ni za koga, ni za Republiku Srpsku, ni za Bosnu i Hercegovinu”.

“Tačno je da postoji veliko nezadovoljstvo, i sam smatram da treba mnoge stvari poboljšati u pravosuđu, posebno u oblasti rješavanja pitanja ratnih zločina i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali, ovo nije dobar put i uvjeren sam da su se inicijatori ovog referenduma vodili mnogo više svojim unutrašnjim, odnosno interesima unutrašnje politike, a ne ne o onim stvarima koje su javno iznijeli kao glavne razloge”, podcrtao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH upitan da odgovori do kog nivoa je usaglašen mehanizam koordinacije kao jedan od bitnih uslova BiH na evropskom putu, odnosno podnošenju kredibilne aplikacije za članstvo u EU naglasio je kako “ne bi govorio detaljno o tome zato što ne želi da oteža sami finiš i završetak oko usaglašavanja mehanizma koordinacije”.

“Reći ću samo da je tu preostao mali broj stvari, ali očigledno veoma važan. Predlažem i mislim da je najbolje da, dok se taj posao ne završi, ne otežavamo raznim ocjenama i izjavama u javnosti završetak procesa dogovaranja”, istakao je Crnadak.

Jučerašnja odluka Evropskog parlamenta o obustavi trgovačkih povlastica Bosni i Hercegovini od 1. januara 2016. godine ako ne postigne aneks na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, navodi Crnadak, “nije nikakva kazna, nikakva sankcija BiH”.

“Radi se o najavi toga da pogodnosti koje imamo neće biti produžene u narednoj godini ukoliko ne dođe do prilagođavanja SSP-a. Ne želim da se bavim nagađanjem nego mogu samo iznijeti stav da smo mi opredijeljeni da se u efikasnom procesu, odnosno efikasnoj novoj rundi razgovora sa Evropskom komisijom i sa pregovaračkim timom BiH dođe do dogovora oko prilagođavanja SSP-a. Imamo dogovor da u narednih nekoliko dana dođe do prvog sastanaka. Čim taj proces počne, kada vidimo kako stvari idu moći ćemo tada da kažemo kada se može očekivati završetak. Optimista sam i vidjeli smo optimistične izjave i sa strane Bruxellesa i sa strane ljudi koji će učestvovati u ime BiH. Prema tome nadam se najboljem”, naglasio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine slaže se da je 1. januar 2016. godine “dosta kratak rok”.

“Mislim da se sa bilo kakvim ocjenama treba sačekati dok se ne desi prvi sastanak pregovaračkih timova”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.