EU u fokusu

Crnadak se zahvalio Slovačkoj na potpori BiH na evropskom putu

27/05/2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je danas u radnoj posjeti Slovačkoj Republici gdje se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Crnadak se zahvalio na pozivu i pozdravio odlične bilateralne odnose između BiH i Slovačke Republike, kao i intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou. Naglasio je da između dviju država nema otvorenih pitanja, i izrazio nadu da će se bilateralna suradnja nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist.

Crnadak je zahvalio Slovačkoj i Lajčaku osobno, na velikoj potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini na europskom putu. Dodao je da je značaj Slovačke kao promotora BiH u Europskoj uniji, tim veći što je Slovačka sljedeća, od 1. jula predsjedavajuća Evropskom unijom. Izrazio je nadu da će uz potporu i ohrabrenje Slovačkog predsjedništva aplikacija BiH što prije biti proslijeđena Evropskoj komisiji.

Šef bh. dilomatije je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da očuva pozitivan momentum procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine, te da će uložiti napore u nastavak reformskih procesa i ispunjavanje najvažnijih uvjeta što je prije moguće.

crnadak lajcak1

Lajčak je istaknuo da je Slovačkoj veoma stalo da BiH uspije tokom slovačkog predsjedavanja napraviti pomak ka EU, a ključni uvjet za to je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bez toga čak ni pod uvjetom da sve drugo bude urađeno neće biti moguće dobiti pozitivno mišljenje od strane EU.

Izrazio je nadu da će Slovačka biti u mogućnosti da, već sredinom jula na Vijeću za vanjske poslove EU, na dnevni red uvrsti BiH, kako ne bi ponovno nastala velika pauza integracijskom procesu BiH.

Slovačka namjerava da tokom predsjedavanja napravi izuzetak, i da pored zemalja kandidata za članstvo u EU, pozove i BiH da, početkom jeseni učestvuje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i europskih integracija. Naglasio je da je u interesu Slovačke da BiH bude što je moguće više zastupljena za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU.

Tokom radne posjete Slovačkoj ministar vanjskih poslova BiH se sastao i sa zamjenikom premijera Slovačke za investicije Peterom Pellegrinijem i predsjedavajućim Parlamentarnog komiteta za europske poslove u Parlamentu Slovačke Lubošom Blahom.

Posjeta Crnatka Slovačkoj Republici dio je ministrovih diplomatskih aktivnosti koje imaju za cilj osiguranje afirmativne podrške zemalja članica Evropske unije Bosni i Hercegovini u dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo, saopćeno je iz MVPBiH.

Komentari