Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak učestvovao u panel diskusiji “Region u Evropi”

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je danas u panel diskusiji na temu „Region u Evropi“, koja se održava u Banjoj Luci u okviru dvodnevne konferencije „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“.

Panel diskusija je upriličena drugog dana konferencije koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u okviru šestmjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja ocijenio da mladi treba da se generalno više angažiraju u društvu i da svojim aktivnostima više utiču na pozitivne društvene promjene.

Navodeći kao primjer istraživanje prema kojem 90 posto učenika i studenata završnih godina želi da se nakon završetka školovanja zaposli u javnom sektoru, telekom kompanijama ili elektroprivredi, ocijenio je da mladi treba da pokažu mnogo više poduzetničkog duha, da pokreću i realiziraju svoje ideje i projekte.

Crnadak je mladima poručio da trebaju da se što više međusobno povezuju, te izrazio nadu da će i sama konferencija u Banjoj Luci na kojoj prisustvuje veliki broj mladih iz cijele BiH, tome doprinijeti, te naglasio značaj demokratizacije društva u cjelini, a posebno stvaranja društva jednakih mogućnosti.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja još jednom ponovio da u BiH postoji potpuni konsenzus oko toga da je cilj zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je zajednički cilj svih zemalja regiona, te da je u tom smislu politika naše zemlje maksimalno jačanje dobrosusjedskih odnosa i izrazio zadovoljstvo jer u radu konferencije učestuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Osim ministra Crnatka panelisti su bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Martin Raguž, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović, poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo, te Toni Vukadin kao predstavnik mladih. Moderatorica panela je bila politička analitičarka Ivana Marić.

Prvog dana konferencije, koju su pozdravnim govorima otvorili ministar Crnadak, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey, u Narodnoj skupštini RS su održane panel diskusije na temu “Budući lideri” i „Perspektiva mladih – Evropa u budućnosti ili budućnost u Evropi”.

Panelisti su bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti s nivoa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, nevladinog sektora, te predstavnici mladih.

Nakon uvodnih izlaganja panelista, uz učešće velikog broja mladih diskutiralo se o ulozi mladih u kreiranju političke realnosti u BiH i regionu, evropskim integracijama i mladima, demokratizaciji društva, edukaciji, uključivanju mladih u izgradnju civilnog društva i sve njegove tokove, aktivnostima NVO-a i podmladaka političkih partija u BiH, te suočavanju s fenomenom “odliva mozgova”, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.